top of page

INCL.UDED.

MISSIE

 INCL.UDED. is een platform dat zich inzet voor een inclusiever dansonderwijs

 

INCL.UDED. probeert dansleerkracht, professionele dansers en leerlingen mee te nemen in de wereld van inclusie. We leren hen wat inclusie is en wat het kan betekenen. Om meer mensen te bereiken is er een documentaire gemaakt.In deze video wordt er uitgelegd wat inclusieDANS is. Zolang dat men niet weet wat inclusie is, kan er ook niet aan verandering gewerkt worden. Dit is dus een grote eerste stap om de inclusieve gedachte meer in het onderwijs te krijgen..

INCL.UDED. biedt ook een inclusief (dans)leerplan voor DKO scholen aan en maakt het DKO toegankelijk voor iedereen. Elke docent en academie die open staat voor inclusie mag dit leerplan gebruiken voor zijn lessen om zo verder te bouwen naar toegankelijk kunstonderwijs. Het inclusieve zijluik van het leerplan is een handvat om leraren, die nieuw zijn in de inclusie, wat structuur te bieden. INCL.UDED. moedigt docenten aan om met een open mind les te geven en 'beperkingen' anders te bekijken. Naarmate dat de docent hiervoor kiest en hier ervaring in opdoet, wordt dit zijluik vanzelfsprekend.

 

INCL.UDED. is dus voor iedereen toegankelijk. Maar om het ook voor elke dansdocent toegankelijk te maken, hebben wij de EHBI ontwikkeld. De EHBI-posters, Eerste Hulp Bij Inclusie, zijn verkrijgbaar en worden verspreid in het DKO om zo docenten die onze leerplannen nog niet gebruiken toch wat op weg te helpen. Ook bieden we bijscholingen aan als aanvulling op deze EHBI voor geïnteresseerde docenten & academies om de stap naar dit nieuwe leerplan kleiner te maken.


 Daarnaast brengt INCL.UDED. ook een inclusieve kinderdansvoorstelling op toneel. Hierdoor ontstaan er ook voorbeeldfiguren voor kinderen met beperkingen. En toont het duidelijk dat er ook verder gegroeid kan worden in dans op de inclusieve manier. En dat dus ook het professionele werkveld deze inclusieve bril wel eens mag op zetten.

Dans in een kunst waarin alles mogelijk is....
Dans is een kunst waarin het woord 'beperking' 
een synoniem is voor een mogelijkheid, niet voor een limiet.
Dans is een plaats waarin kunstenaars zichzelf kunnen zijn.


Wie 

Dans is een kunstvorm die voor iedereen toegankelijk hoort te zijn: jong-oud, klein- groot, ... Iedereen is welkom. Iedereen zou de mogelijkheid moeten hebben om zich te ontwikkelen binnen zijn eigen kunnen. Door elke danser als een unieke persoon te bekijken met eigen talenten en valkuilen, valt er niemand uit de boot. Uitdagingen worden nooit uit de weg gegaan. Geen enkele beperking is te groot en dus zou de stap naar dansonderwijs voor niemand te groot mogen zijn. Iedereen wordt op zijn eigen kunnen uitgedaagd en iedereen krijgt een kans om zich te ontwikkelen tot de beste danser die hij of zij kan worden.
 

Wat
De diversiteit en unieke kwaliteiten van de dansers  staan centraal. We kijken naar de mogelijkheden van een lichaam; niet naar de eventuele beperkingen. Deze beperking zijn geen limieten maar zijn net interessante mogelijkheden. Welke dansstijl het is, is niet van belang. Het is wel belangrijk dat creativiteit en experiment de basis zijn.

Waarom

De ontwikkeling van jonge dansers en kunstenaars is de toekomst voor het danswerkveld. Een inclusieve blik creëren begint bij het begin. Het begint bij bouwen voor later. Daarnaast verdient iedereen een kans om zich te ontwikkelen, te ontplooien en zich vooral ook uit te leven. Er zijn zo weinig  mogelijkheden voor mensen met een beperking om in de kunst te experimenteren. Dat dit verschil gehaald wordt is een begin van een compleet inclusief werkveld waarin geen onderscheid meer gemaakt wordt tussen niet met en zonder beperking, maar waarin we gewoon over dansers praten. Uiteindelijk heeft elke persoon beperkingen. Alleen hebben sommigen een label gekregen met officiële beperking. Voor leraren is het super belangrijk om deze inclusieve visie in de lessen te verwerken zodat er ook ee inclusieve kijk ontstaat bij de nieuwe dansers. Niet enkel voor dans meer toegankelijk te maken voor dansers met een beperking maar ook voor dansers zonder beperking bewust over hun eigen lichaam te maken.

Waar
Al de zalen zijn toegankelijk, aangepast en voorzien van nodige materialen om ervoor te zorgen dat iedereen de lessen kan bijwonen. De omkadering waarin de lessen gegeven worden is belangrijk. 

Alle leerkrachten en academies die open staan voor deze uitdaging kunnen bij ons terecht. Elke organisatie die mensen de kans willen geven om op een inclusieve manier te leren werken, kunnen van INCL.UDED. gebruik maken . Iedereen heeft toegang tot de leerplannen en iedereen is welkom op de info avonden over de omkadering.

bottom of page